Vandaag, vrijdag 23 oktober 2020, was er voor het eerst het schrijfatelier. Een schrijfgroep in de yogaruimte van centrum de Brouwerij. Het schrijfatelier wordt gegeven door Uko Verhulst, die momenteel een opleiding tot schrijfdocent volgt waarvoor hij twee keer per maand naar Amersfoort moet afreizen. Hij had van te voren gevraagd of ik wat gedichten wilde meebrengen. Dus ik bracht mijn in eigen beheer uitgebrachte bundeltje met foto’s erin mee uit 2015.

We waren totaal met z’n vieren en later kwam er kort een vijfde persoon bij. Ik las eerst twee gedichten voor. Ik vond ze eigenlijk best goed. Dat geeft mij wel kracht, want de laatste jaren had ik weinig vertrouwen meer in mijn schrijfsels, onderandere omdat ik niet verder kwam dan de eerste ronde bij Turing, en daardoor ook weinig zin meer om ergens te gaan voordragen. Vaak meldde ik me aan voor een dichterspodium en liet ik het dan toch weer afweten.

Nadat iedereen wat had voorgelezen of voorgedragen deden we een voorstelrondje. Ook een leuke meid, die bij het atelier was, volgde de opleiding tot schrijfdocent. Zij is onderandere bezig met haar eigen filosofie. Jammer om te horen dat Uko met zijn schrijfgroep bij SCIP (stichting client gestuurde initiatieven en projecten) is gestopt, doordat hij onenigheid kreeg.

Na het voorstelrondje namen we even een (rook) pauze. Daarna kwam de schrijfopdracht. Schrijf een dialoog met een voorwerp uit de ruimte. Ik koos de ring die ik in mijn portemonnaie heb zitten als voorwerp voor de opdracht en schreef een tamelijk lang vers in dialoogvorm. Omdat ik te snel klaar was – we kregen wel drie kwartier om te schrijven – deed ik ook nog de tweede opdracht: zet je dialoog om in een stukje proza. Ik paste de verzen een klein beetje aan en zette de zinnen achterelkaar. Daarna hebben we onze schrijfsels aan elkaar voorgelezen en elkaar een klein beetje feedback gegeven. Toen weer een korte pauze ingelast.

Na de pauze gingen we weer aan elkaar voordragen. Ik droeg nog twee gedichten voor uit mijn bundeltje. Uko las gedichten voor en een andere meneer, die er later bij was komen zitten, las zijn reactie in versvorm op het gedicht van Uko voor. Ze hadden bij een andere schrijfgroep al zo op elkaar gereageerd. Om tien voor vijf stopten we met het atelier. Ik ging boodschappen doen. Volgende week weer! En ik dacht dat het zes keer was, maar dat geldt voor een cursus die Uko in het voorjaar gaat geven. Deze groep, dit atelier, is doorlopend. Leuk!

Ook is er een online schrijfatelier. Je stuurt een tekst naar Uko per mail en hij mailt het dan aan iedereen rond. Het lijkt me ook leuk om daaraan mee te doen. Dus ik ga maar eens een stukje uittypen om daarna aan hem te mailen. Ik ben in ieder geval enthousiast! En ik dacht, misschien is de opleiding tot schrijfdocent ook wat voor mij.

Ik gaf de afgelopen jaren al verschillende schrijfgroepen. Bij de Meevaart in de Balistraat samen met een vriend, bij de Stek op Ijburg en bij het Diepwater op de Rozengracht.

Ook over mijn schrijfsels van vanmiddag was ik best tevreden. Dat geeft de burger moed! Als ik de continuiteit kan vinden om deze groep op vrijdag vol te houden, dan ga ik misschien ook mijn eigen groep op Diepwater op donderdagavond weer opstarten. In ieder geval heb ik energie gekregen van de middag!

Gecategoriseerd in: