Wakker in het donker, miniaturen, is al de elfde bundel van Sjaak Klaver. Gedrukt in november 2022 in een oplage van vijftig exemplaren met een illustratie van Herman van Bleisem op de voorkant van een olieverf op linnen getiteld: Stemming 30, ‘Wes-Friesland’ uit 2020. De bundel bestaat uit gedichten met veel wit tussen de regels en miniaturen, korte prozastukjes.

De psychiatrie komt minder ter sprake dan in vorige bundels. Wel zegt de verteller dat hij 73 wil worden, omdat hij er dan vijftig jaar psychiatrie op heeft zitten. Na die mijlpaal, hoeft hij wat hem betreft nooit meer te slapen. En Petrus zal hem warm ontvangen in de hemel, waar hij aankomt met de ontboezeming, dat hij enkele keren een sexlijn heeft gebeld. ‘Jij hebt geleefd!’ oordeelt Petrus.

Door Lennert Ras, schrijfartiest.nl

Al dertig jaar is de verteller op zoek naar een barmhartige vrouw, maar alle vrouwen die hij heeft ontmoet zijn genadeloos. Zo’n vriendin moet trouwens wel na de nacht uitgebreid de liefde te hebben bedreven weer naar huis gaan, want de verteller wil ‘s ochtends in alle rust een kopje koffie drinken. Vriendinnen laten hem in de kou in de tuin zitten en vrienden gebruiken hem als praatpaal, ook door de telefoon. Vrienden drinken graag jenever in de koffie, maar het wordt jenever met een beetje koffie.

Sjaaks gedichten en miniaturen zijn van een dodelijke eenvoud, maar super to the point geschreven. Hij kiest zijn woorden zorgvuldig in de voor hem kenmerkende staccato schrijfstijl. Humor en spot kunnen door de lezer niet over het hoofd gezien worden.

De sauna is niet aan de verteller besteed. In het huishouden vindt hij de wasmachine wel fijn, omdat hij dan zelf niets hoeft te doen. Liever geen visite, want dat levert weer afwas op. Hij kan met weinig slaap toe, is veel minder handig dan zijn vier broers en hecht niet meer zo aan mensen, dingen en het leven. Wel kan hij zijn bizarre verleden inmiddels romanticeren.

Al een aantal bundels moppert Sjaak dat de uitgever samenhang in zijn werk mist en daarom geeft hij in eigen beheer uit. ‘Het ontbreekt echter niet aan diversiteit, en daarmee is de uitgever gezien!’, reageert hij vrolijk. ‘Als ik schrijf, ben ik op reis.’ Verder dan balkonie komt hij vaak niet met een lekker biertje erbij.

De verteller schrijft dat een marktkoopman pas ging verkopen, nadat hij zijn prijzen flink omhoog had gedaan. Misschien moet Sjaak de prijs van zijn bundel ook verhogen om een grotere oplage te kunnen krijgen!

Gepeins

gehuld

in mijn jas

vol gepeins

zwijgend

verzoend

met mijn lot

verwaaid

in deze wereld

(pag. 20)

Wakker in het donker, miniaturen, Sjaak Klaver, c) 2022 oplage: 50 exemplaren, illustratie Herman van Bleisem

Gecategoriseerd in: