De zelfhulpgids over praten met je stemmen (tweede versie, de eerste versie was van 2017) wil je in gesprek laten gaan met de stemmen in je hoofd. Omdat je minder bang wil zijn voor de stemmen of erachter wil komen waarom de stemmen er zijn. Door meer zelfvertrouwen te hebben, kun je misschien meer respect van je stemmen krijgen. Je kunt ze vragen van wat voor eten of muziek ze houden.

Het is belangrijk om te gronden voordat je met je stemmen gaat praten. Bijvoorbeeld door yoga of ademhalingsoefeningen of door een wandeling te maken. Het is belangrijk dat je bepaalde tijden in last om met ze te praten, zodat er tijd over blijft voor andere dingen. Als je stemmen niet de straat op durven en je tegenhouden, kan je ze precies vertellen over wat je gaat doen om ze gerust te stellen. Je zou hardop met ze kunnen praten en in het openbaar zou je je telefoon of headset kunnen gebruiken om dit te doen, zodat het niet zo opvalt. Je kunt een gesprek met je stemmen beginnen door te vragen hoe het met ze gaat.

Ook kan een naam gebruiken voor de stemmen helpend zijn. Alhoewel mijn stemmen altijd bekenden zijn en al een naam hebben. Als de stemmen niet luisteren of je proberen te stangen kun je een pauze inlassen. Vragen die je zou kunnen stellen zijn: hoe voel je je? Heb je advies voor me? Hoe vind je het om met me te praten? Dingen die je moet vermijden is agressief doen naar de stemmen of een stem proberen te dwingen met je te praten.

Soms spreken de stemmen in metaforen. Je hebt grotere schoenen nodig zou kunnen betekenen dat mensen over je heen lopen. Als een stem zegt maak een einde aan je leven, kun je oefenen door te reageren met ik wil leven of ik kies voor het leven. Vertel ze dat je van muziek luisteren houdt of van lekker eten en dat je mee wil maken hoe het is om oud te worden. Het kan zijn dat zulke stemmen een verwijzing zijn naar een stukje suicidaliteit in jezelf. Als stemmen je vragen je te snijden, kun je zeggen dat je een andere manier wil vinden om met je emotionele nood om te gaan. Gelukkig komt dat bij mij niet voor dat ze zeggen dat ze vragen een eind aan m n leven te maken of me te snijden.

Als stemmen je kwetsen kun je zeggen dat je je gekwetst of verdrietig voelt en dat je respect nodig hebt om je veilig te kunnen voelen. En ze vragen of ze respectvoller over je willen praten. Je kunt een collage maken met je stemmen of poppen maken die de stemmen vertegenwoordigen of een gedicht of rap maken, tekenen of schilderen over hoe de stemmen zich voelen en over de verhalen die ze vertellen. Ook kun je humor gebruiken om het gesprek luchtiger te maken of bruggen te bouwen naar de stemmen. Sommige stemmen houden hiervan.

Vaak proberen je stemmen je te beschermen. Bijvoorbeeld ze zeggen dat je lelijk bent, om je te beschermen tegen afwijzing door anderen en te proberen je thuis te houden. Als een stem scheldt, kun je een tijdje mee gaan schelden. De zelfhulpgids kan voor stemmenhoorders hulpvol zijn. Het lijkt goed om met je stemmen in gesprek te gaan.

Gecategoriseerd in: