Schrijversbloed

Op de basisschool (dat heette toen nog lagere school) schreef ik een opstel, waar de hele klas om moest lachen. Het is helaas niet meer in mijn bezit, omdat ik het aan een klasgenootje gaf. Ik ken de beginregels nog. Ook werkte ik in een schrift aan een soort sprookje.

Bhagwan

In de brugklas had ik leuk contact met mijn lerares Nederlands. Zij stuurde me in de vakantie een kaartje – dat ik nog wel heb – waarin ze me aanspoorde vooral door te gaan met gedichten schrijven. Tijdens mijn pubertijd ben ik creatief blijven schrijven, thuis achter de typemachine. Op school schreef ik leuke opstellen en werkstukken, onder andere over kernenergie en de Bhagwan. Mijn leraar Nederlands zei, dat dit laatste werkstuk wel wat weg had van een afstudeerscriptie.

Bordewijk

Na de HAVO ging ik Tekstschrijven studeren op een HBO-onderwijsinstelling (De Hogeschool (in) Holland). Daar maakte ik kennis met een breed scala aan tekstgenres. Ik schreef journalistieke teksten (bijvoorbeeld voor het bedrijfsblad Holland Nieuws), creatieve teksten (verhalen, gedichten en scenario’s), reclameteksten en ik vertaalde een songtekst. De typemachine werd vervangen door de tekstverwerker (eerst nog Word Perfect, later Word). Tijdens een stage bij de drama-afdeling van de VARA schreef ik een aflevering voor de serie “Twaalf Steden, Dertien ongelukken”. Ik studeerde af in de richting scenarioschrijven met een script naar een verhaal van Bordewijk en een documentairevoorstel over Museum Kranenburg in Bergen (NH) en de Bergense School.

Goede vriendinnen

Na het HBO ging ik Nederlands studeren, Moderne Letterkunde aan de VU in Amsterdam. In het eerste jaar volgde ik een vervolgcursus scenarioschrijven bij een van mijn favoriete leraren van het HBO (aan de Universiteit van Leiden). Uit deze cursus kwam een schrijfcollectief voort: Quadrant. Van scenarioschrijven kwam niet veel terecht, het was vooral gezellig. Aan Quadrant hield ik dan ook twee goede vriendinnen over.

Tussen de schuifdeuren

Tijdens mijn studie aan de VU was ik actief in de studentenvereniging van de vakgroep (we organiseerden vooral het introductieweekend en borrels) en ik schreef voor ons studentenblad “De Wakkere”. Tussen de schuifdeuren bij een medestudent droeg ik een gedicht voor. Ook ging ik door met journalistiek schrijven. Ik schreef stukken voor een regionaal krantje, Waterland Welzijn, in Purmerend en in het verenigingsblad van mijn volleybalvereniging. Op het eind van mijn studie publiceerde ik met een medestudent een wetenschappelijk artikel in ˜”Voortgang”, Jaarboek voor de Neerlandistiek.

Groen Links

Na mijn studie kwam ik bij Groen Links terecht. Ik was redacteur van het ledenblad Groen Links Magazine en Linker Wang, het platform van de Christelijke tak van GL. Voor Linker Wang deed ik een tijdje de eindredactie. Ik stopte met deze activiteiten, omdat ik met een internetopleiding begon. Zo rolde ik de IT-sector in. Ik ontdekte dat programmeren mijn ding niet is. Ik viel uit met psychische klachten. Drie jaar later ging ik me toch weer met internet bezig houden, inhoudelijk.

Inhoud

Ik schreef teksten voor het WWW van Noppes (de grootste LETS of ruilkring van Nederland), de NFTVM (vereniging voor beginnende film en televisiemakers) en Groen Links Amsterdam Noord. Ook verzorgde ik voor Noppes de nieuwsbrief. Verder heb ik een aantal jaar artikelen in de MUG (het Maandblad voor Uitkeringsgerechtigden) gepubliceerd. Ook schreef ik jaren de nieuwsbrief voor kunstenaarsvereninging Diepwatercollectief. In 2008 startte ik een eenmanszaak op: RasMedia, waarvoor ik als zzper een paar klussen deed. Helaas kon ik het bedrijf door psychische problemen op een gegeven moment niet meer continueren.

Gedichten

Ik bleef gedichten schrijven en publiceerde in diverse verzamelgelegenheidsbundels (o.a. bij Tobi Vroegh, stichting Spleen en Van het Oosterdok) en liet een eigen boekje ‘Stemmingen’ drukken bij de Hema. Ik trad op bij diverse podia in en om Amsterdam en leidde ook een drietal schrijfgroepen bij Diepwatercollectief, de Stek en de Meevaart. Ook schreef ik recensies over poezie bij Meander.

Nieuwe discipline

Bij PROM (een organisatie die beginnende artiesten promoot) kwam ik in contact met een nieuwe discipline: televisiemaken. Ik maakte reportages voor de lokale Amsterdamse televisiezender Salto. Met twee collega’s van PROM begon ik een eigen programma, Ratatouilletv. Ik volgende diverse videocursussen bij Open studio en een Camjo (camera journalist) opleiding en maakte reportages voor de site Noord Verandert bij de zender Bellissima. In 2007 was ik mede initiatiefnemer van Impactnetwork, dat een talkshow produceerde over creatief talent met vrijwilligers uit de mediawereld. Ik schreef teksten voor de communitysite, filmde en produceerde. Ook werkte ik kort bij de mediaafdeling van Cordaan.

Verder schrijven

Ik schreef een aantal jaar voor het blad Zoolmaat van de Regenbooggroep. en deed redactiewerk voor het Humanistisch verbond. Ik zat in de communicatiegroep bij Centrum de Brouwerij, waarvoor ik trouw een wekelijkse nieuwsbrief maakte. Ik werkte bij uitgeverij Tobi Vroegh als PR medewerker en schreef kort voor stichting Weerklank. Ik ben al een aantal jaar op de radio, bij Radio Signaal, met m’n colums/gedichten te horen. Het filmwerk heb ik nu een aantal jaar achter me gelaten en ik help nu stichting Perceval met de communicatie.