Ik heb me van de week weer aangemeld bij een stoppen met roken programma. Vanwege mijn psychische kwetsbaarheid wil ik onder doktersbegeleiding stoppen. Reden voor mij om weer voor het Jellinek te kiezen. Daar heb ik drie jaar geleden al een stoppen met roken programma gevolgd en toen heb ik vijf en een halve maand niet gerookt. Na vijf en een halve maand kwam ik bij Mulligans aan de Amstel bij de Kleine Comedie en de barkeeper stond daar een shaggie te draaien van zware shag. En ik had er opeens zo n zin in. Die man dacht, ach, die jongen is vijf en een halve maand gestopt en vindt dat shaggie zo vies, dat hij weer verder gaat met niet roken. Maar ik vond het me heerlijk. Het hek was meteen van de dam en ik rookte weer. Met 70 gram shag doe ik ongeveer vier dagen .. ik rook meestal tegen de klippen op. Zoals zoveel mede patienten. Een lieve oom van me zei al eens, ach Peter, die sigaretten, dat is een soort zelfmedicatie voor je en misschien moet je maar niet stoppen.

Punt is natuurlijk dat veel niet rokers zich er aan storen als je in hun nabijheid een sigaret op steekt. Ze vinden dat vies. Ik heb zelfs vrienden gehad vroeger, die keken je aan, alsof je ze aan het vermoorden was, als je een sigaret bij ze in de buurt af stak. Ik kan me er ergens wel wat bij voorstellen, maar erg tolerant is het niet. Dezelfde mensen die zich storen aan mijn sigaret tikken binnen no time twee wijntjes naar binnen. Waar ik me dan weer aan stoor. Kom ik op een verjaardag en zie ik echt de ene na de andere fles wijn er doorheengaan. Dat vind ik nou vervelend. Maar met dat drinken doe je alleen jezelf kwaad en andere mensen lopen er niet direct wat door op. Tenzij je een slechte dronk hebt of een ongeluk veroorzaakt in het verkeer. Bovendien heb ik ook jaren redelijk wat gedronken, dus heb ik geen recht van spreken. Ook al drink ik nu al een tijd haast niets meer.

Op mijn bericht op facebook waarin ik meldde weer te gaan stoppen met roken reageerde een kennis van me – ja, dezelfde persoon die zo snel die wijntjes naar binnen tikt – jubelend. Een andere kennis reageerde echter met Peter je moet nu eens echt gaan roken. Sigaren of pijp. En daarachter schreef hij: dood aan de anti tabaks lobby. Wat is wijsheid? Vandaag belde ik een vriend. Ook met mijn verhaal dat ik een intake krijg binnenkort bij een stoppen met roken programma. De vriend beaamde min of meer het verhaal van mijn oom over de zelfmedicatie. Doordat die receptoren in je hoofd bezig zijn met die nicotine hebben ze geen tijd om met andere dingen bezig te zijn. De receptoren zijn bezig met de nicotine en hebben daarom geen tijd om rare gedachtes te maken, wanen, paranoia of hallucinaties. De vorige keer dat ik stopte met roken kreeg ik eerst heel heftige dromen. Het gebrek aan nicotine leidde er toe dat de receptoren andere dingen gingen doen en dat uitte zich in heftig dromen. Daarna kon ik helemaal niet meer slapen. Vervolgens werd ik psychotisch. De receptoren hadden door het verdwijnen van de nicotine weer de ruimte om rare dingen te doen. Maar het kan ook zijn dat een overdosis nicotine pleisters – alhoewel ik de door de dokter geadviseerde hoeveelheid gebruikte – er debet aan was.

Tsja .. gedachte .. als die nicotine ervoor zorgt dat de receptoren in je hoofd geen gekke dingen doen .. dan zal .. zo denk ik nu .. dat ook wel voor alcohol gelden. En zijn alcoholische consumpties dus net zo goed een vorm van zelfmedicatie. Moeten psychiatrisch kwetsbaren dan maar vooral veel zuipen en roken??? Maar de psychotische verschijnselen door het stoppen met roken stopten gelukkig na een tijdje en ik heb echt een paar maanden niet gerookt en ook geen last gehad van psychotische verschijnselen.

Ik maak me er wel druk over nu ik weer ga stoppen, dat ik misschien weer in de war kan raken. Dus vandaar dat ik doktersbegeleiding wil. Want tsja roken heeft misschien een goede uitwerking op het voorkomen van psychotische verschijnselen, maar heeft weer andere nadelen. COPD, kanker, hartklachten en het hart is bij ons in de familie wel een beetje een zorgenkind. Die vriend die mij zo goed inlichtte over de medicinale werking van tabak bij psychisch kwetsbaren zei droog, dat roken wel de kans op bepaalde ziektes vergroot, maar dat dat nog niet hoeft te zeggen, dat je ze ook krijgt. Sommige mensen zijn zware rokers en worden negentig. Een vriendin van mijn moeder echter, die haar hele leven zwaar gezopen en gerookt heeft en jong al zei van: “ik word niet oud” die gaat nu voor haar 70ste maar mooi dood aan longkanker. Ze blijft er overigens positief onder. Petje af! Nee, ik ga het doen. Stoppen met die rotzooi!!!

Gecategoriseerd in: