Vogelvrij en nu gaat hij met de Engelse politie praten. Dat was vanochtend. Inmiddels is hij gearresteerd. Er zijn echt mensen die hem willen omleggen. Een vriend schreef op Facebook: “Ik hoop niet dat hij nu een kogel tegenkomt.” Is het illegaal wat hij doet? Is hij een megalomane zelfkikker?

Diplomatie gedijt alleen bij vertrouwen. Maar moet je daarom geen zaken aan de kaak stellen? Dat ambassadeur Pietje premier Klaasje een opgeblazen pad vindt, doet er toch eigenlijk niet toe. Het maakt alleen maar verhoudingen stuk, als dat uitkomt. En dat Saoudi Arabië Amerika opriep om Iran binnen te vallen. Het lijkt me niet goed voor de verhoudingen in de regio, dat dit is uitgelekt.

Maar is het misdadig als je iets laat uitlekken? En natuurlijk smullen de roddelbladen van stukken als Pietje vindt Klaasje een Ijdeltuit. Hoe gaat het nu verder? Verdwijnt Assagne voor jaren in de cel? Gelukkig zijn medewerkers van hem nu ook andere klokkenluiders sites gestart (Ze waren het er niet mee eens dat hij alle touwtjes in handen wilde houden). En er duiken overal mirrorsites op, zelfs op VPRO.nl, zodat het onmogelijk wordt Wikileaks nog van het internet te halen. Onze regering vindt het zelfs verkeerd dat landelijke omroepen mirrorsites hosten, want dat zou niet de taak zijn van de omroep. De VPRO is het daarmee niet eens. Dat moet de raad voor de media dus maar beoordelen.

Uit een interview met Assanges zoon bleek dat zijn verhouding met vrouwen wat vreemd is. Maar of hij nu een verkrachter is? Nee, het lijkt meer op het spreekwoordelijke: ‘Als je een hond wil slaan, vind je altijd wel een stok.’ Alhoewel ik ook niet zeker weet of de verklaringen van die Zweedse vrouwen vooropgezet zijn.

Vraag is natuurlijk of het lekken van stukken ook echt mensenlevens in gevaar brengt. Assange beweert in een artikel in The Australian, dat dat niet aan de orde is. Bovendien is Assange alleen maar de boodschapper, de brenger van het nieuws. De documenten worden door meerdere grote kranten aangeleverd.

Zag je nou in filmpjes op Wikileaks, hoe Amerikanen onschuldige burgers neerschieten in Afghanistan? En de eerste Haagse documenten staan er ook op. Daar buigt nu onze regering zich over. Facebook en Twitter zouden Wikileaks gecensureerd hebben, al beweren ze zelf van niet. En het is natuurlijk schandelijk dat Visa Wikileaks blokkeert, maar wel toe staat dat je geld stort voor de Ku Klux clan.

Van de week maakte ik me er druk over, wat nu als Wikileaks alle privé documenten publiceert? Jouw en mijn privé emails als publiek domein, openbaar voor de hele wereld. Dat lijkt mij geen goed idee. Het schaadt alleen maar normale menselijke verhoudingen en het leidt tot zelfcensuur en onvrijheid. Je moet toch ook je hart kunnen luchten aan iemand, zonder mensen die het betreft te beschadigen of te kwetsen. Zou Wikileaks alle privédocumenten in het publieke domein trekken, dan zou dat leiden tot een situatie als in de film 1984: “Big brother is watching you.” En dat zou verregaande consequenties hebben voor onze vrijheid. Maar vooralsnog richt Wikileaks zich op het politieke speelveld en de diplomatie.

Tommy Wieringa scheef vanavond in een column, dat het oproepen tot het omleggen van Assange door verschillende prominente Amerikaanse en Canadese figuren, even erg is als de Fatwa tegen Rushdie door de Ayatolla’s. En dat is zo. Voor het moment wil ik dus afsluiten met de prangende boodschap aan de wereld: “don’t shoot the messenger.”

Dit stuk kwam mede tot stand in een free writing sessie tijdens de cursus Schrijven tussen Sint en kerst van Wilma van den Akker

Gecategoriseerd in: