Ik doe op het moment een zogenaamde WRAP groep. WRAP staat voor Wellness Recovery Action Plan. Dit is een recent door HEE-team en Kenniscentrum Phrenos uit Amerika naar Nederland gehaalde training voor zelfhulp. De WRAP werd in de jaren ’90 ontwikkeld door Mary Ellen Copeland. Zij vroeg aan haar psychiater wat ze zelf kon doen voor haar herstel. De psychiater antwoordde dat ze niet zoveel kon doen zelf. Dat zette haar aan het denken. Haar moeder was ooit langdurig opgenomen en het ging zo slecht met haar, dat de hulpverleners aan haar kinderen vroegen, waarom ze nog op bezoek kwamen. Maar op een gegeven moment krabbelde Maries moeder zelf uit het dal en begon ze haar eigen herstel te organiseren. Haar leven zelf weer op de rails te zetten.
WRAP werd ontwikkeld op basis van gesprekken met andere cliënten. Zij ontdekten dat zij zelf kracht en middelen in huis hadden om meer grip op hun eigen leven te krijgen en een gelukkiger leven te leiden. Kortom, zij vonden zelf een manier om hun eigen herstelprocessen vorm te geven. De basis voor de WRAP zijn vijf sleutelbegrippen: hoop, persoonlijke verantwoordelijkheid, eigen ontwikkeling, opkomen voor jezelf en steun. Daarop komt een gereedschapskist voor een goed gevoel. Hieronder valt alles wat je maar kan bedenken om ervoor te zorgen dat je een goed gevoel krijgt. Je mag echt alles toevoegen wat je maar helpt. Tijdens onze groep liepen de antwoorden uiteen van “Lekker alcoholvrij, tot een wodka drinken met een wietje erbij. En van chocola en sex tot yoga.”
Naast de sleutelbegrippen en de gereedschapskist voor goed gevoel bestaat de WRAP onderandere uit een plan voor dagelijks onderhoud en een aantal actieplannen. Wat zijn triggers, wat doe je dan? En ook een crisis en post crisis plan. Hoe organiseer je je herstel na een terugval?
Op het moment heb ik drie van de acht sessies meegemaakt. Het zijn inspirerende bijeenkomsten en wat ik fijn vind, is dat de dames die de groep leiden de tijd heel goed bewaken. De ene cursist is natuurlijk langer van stof dan de ander en sommige mensen zijn graag veel aan het woord. Maar er wordt voor gezorgd dat op tijd alle onderdelen die op het programma staan aan de orde zijn geweest.
Het is goed om eens voor jezelf op te schrijven wat nu precies de dingen zijn waar jij je beter door gaat voelen. Het is ook leuk om te horen wat anderen daar voor ideeën over hebben. Dit brengt jezelf ook weer op gedachtes. Omdat we van te voren afspraken hebben gemaakt over veiligheid in de groep, kun je in vertrouwen dingen vertellen, die je misschien op andere plekken liever voor je houdt. Er is een leuke groepschemie en er wordt ook gelachen. De een geeft eerlijk toe een beetje druk te zijn, waar dan ruimte voor is, de ander wil liever wat op de achtergrond blijven en dat kan en mag allemaal.
In de gereedschapskist voor een goed gevoel mogen ook dingen zitten uit het reguliere circuit. Zo noemde ik bijvoorbeeld de 4 G schema’s, die ik heb geleerd en ik dacht bijvoorbeeld aan een telefoon app als temstem. Alhoewel ik die eigenlijk zelf nog niet geinstalleerd of geprobeerd heb. Iemand gaf mij ooit de tip om te gaan zingen of neurieen, omdat dat het zelfde hersengedeelte activeert waar ook hallucinaties of wanen vandaan komen en ik heb gemerkt dat dat helpt. Dus dat zingen kan erbij in mijn gereedschapskist voor een goed gevoel!
In ieder geval heb ik heel veel zin in de volgende bijeenkomsten en ben ik benieuwd wat de WRAP me nog meer gaat brengen. En als het dan eens een keertje minder met me gaat, dan hoop ik de map, die je bij de cursus krijgt, weer eens door te bladeren en dat ik dan een soort AH erlebniss krijg van ja, dit en dat en zus en zo kan ik doen om mezelf te helpen. Ik hoop niet dat het bij mij met de WRAP gaat, zoals met het kaartje voor de 4 G schema s, dat ik ooit in mijn portemonnaie stopte en waar ik nooit meer naar gekeken heb. In ieder geval voel ik me heel goed bij deze groep en brengt het mij een zeker empowerment. Heel belangrijk om zelf aan je herstel te werken en je leven in eigen hand te nemen! Je kunt ons project financieel steunen op GEEF.NL via Steun de WRAP van stichting Perceval.