Zaterdagmiddag was er een speciaal open podium in de Centrale bibliotheek in Amsterdam. Elk jaar wordt er namelijk een bundeltje door de Oba uitgegeven met de beste bijdragen aan het open podium van het afgelopen jaar. Ter gelegenheid van deze uitgave was het open podium deze keer in de grote zaal. De middag begon met een videogedicht van presentator Jos van Hest. Het gedicht handelde over de homo sapiens, een wezen, dat in de dierentuin te bezichtigen is en zichzelf heeft uitgeroeid. Mustafa Stitou (stadsdichter van het afgelopen jaar) nam daarna de eerste bundel in ontvangst en droeg een kwartiertje voor uit zijn werk. O.a. met een gedicht over orchideeën en een terrorisme genaamd gedicht, dat handelde over de doorgedraaide plastische chirurgie .. Eigenlijk een soort aanklacht tegen de zo veeleisende schoonheidsmoraal, die er in de westerse wereld voor vrouwen geldt. Na de voordracht werd hij nog kort geïnterviewd door Van Hest, die nogal fan is. Zijn volgende bundel laat nog zeker een half jaar, misschien een jaar op zich wachten. Want hij heeft nog niet genoeg goed materiaal bijelkaar geschreven en bovendien moet de bundel een soort eenheid worden. Stitou vergeleek het dichten met de muziek. Zoals op een cd vijf goede nummers de cd dragen en de andere nummers opheffen naar een hoger niveau, zo is het ook in een bundel: de beste gedichten dragen de mindere. Na het interview werd de verzamelbundel met de beste bijdragen van het vorig jaar (toch een soort veredeld gestencild geval) gratis aan alle bezoekers uitgedeeld en kregen alle dichters de ruimte om het gedicht voor te dragen, dat van hem of haar in de bundel was opgenomen.
‘Parels en kiezelsteentjes’ is de ondertitel van de bundel .. Omdat het om een open podium gaat, is de kwaliteit natuurlijk niet gewaarborcht .. Iedereen mag meedoen, zowel beginners als gerenomeerde dichters. Vandaar die titel. Ik vond de kwaliteit van de gedichten over het geheel genomen heel redelijk. En elk gedicht in de bundel ging vergezeld van een kort biografisch fragment over het schrijversschap van de betreffende dichter. Leuk dat er ook een paar bekenden waren. Zo hadden twee deelnemers van schrijfversspeelplaats ‘de Klus’ een bijdrage in de bundel en een kunstenares/dichteres van het kunstenaarscollectief waar ik lid van ben, had ook een bijdrage. Er was zelfs één dichteres helemaal uit België gekomen voor deze bijeenkomst. Een gedicht dat me vooral raakte, was van Thea Wamelink. Het ging over een vrouw wiens man aan het dementeren was. De man zei, dat hij haar nooit zou vergeten .. Zij hoopte maar, dat dat zo zou zijn. Een ander gedicht – van Conrad de Weetering – ging over de val van de muur. De blijdschap van de Oostduitsers over hun bevrijding, maakte een eind aan de oorlogshaat, die de dichter voor dit volk voelde. Ook erg mooi. En Til Schaap, die laatst in Festina Lente niet verder kwam dan de eerste ronde, maakte bij het publiek toch een lach en een traan los met haar bijdrage over haar hondje. Naast persoonlijke bekenden van mij waren er toch ook weer deelnemers die ik al op andere podia had gezien: in Zaal 100, of het open podium in de Waag in Haarlem. Zo waren de twee dichters uit Haarlem (Joop Scholten en Frans Terken), die via een gedicht steeds reageren op een gedicht van elkaar ook weer van de partij. Zij traden dan ook samen op. En ik herkende een dichter uit Zaal 100. Deze keer ging zijn gedicht gelukkig niet over zelfmoord. Al met al was het een welbestede middag .. al duurde het wat lang .. omdat alle dichters van het 36 pagina’s tellende bundeltje aan de beurt kwamen (en op sommige pagina’s stonden zelfs twee dichters), met uitzondering natuurlijk van de dichters die niet bij de bijeenkomst aanwezig konden zijn. Wat opviel was toch wel de leeftijd der deelnemende dichters. Gemiddeld zo allemaal wel een jaar of vijftig of ouder. Met uitzondering van Mc Lazy, die een rap ter gehore bracht over slavernij in de derde wereld, voorzien van videobeelden. Jongere dichters kiezen blijkbaar toch een ander podium.
het Open Podium is elke laatste zaterdag van de maand in de Centrale bibliotheek in Amsterdam. Je kunt je aanmelden via de Oba. Op vrijdag middag komen er ook dichters samen in het restaurant op de zevende van de Centrale bibliotheek voor een dichters hang-out. Iedereen is welkom om mee te doen.