Na de wat teleurstellende bijeenkomst over webontwikkeling spoedde ik me naar de Nieuwe Zijds voor een klankbordsessie met ondernemers bij Evenaar & partners. Het thema van de avond was ‘Sociale netwerken op internet.’ Ook hier een wat kleine ruimte aan het begin en onvoldoende zitplekken voor alle aanwezigen. Na een korte introductie en het bekende kennismakingsrondje werd de groep gelukkig in tweeën gesplitst, zodat er wel voldoende ruimte was. Eén groep ging zich bezighouden met de online variant van smsen, Twitter, de andere groep ging zich bezighouden met de netwerksite Linkedin.
Ik bleef op m’n plek zitten en belandde daarmee in de Linkedin groep. Eerst werd er een filmpje vertoond van de site ‘Plain English’ over sociale netwerken op internet en hoe die werken. Via sociale netwerken op internet kom je dus via via sneller in contact met vrienden van vrienden van vrienden dan in de echte wereld. Een fotografe vertelde echter, dat het haar van alle pogingen maar één keer gelukt was om in de derde graad een contact te leggen (dus een vriend van een vriend van een vriend). Een ander wist weer hoe je je profiel tweetalig op de Linkedin-site kon zetten (Engels en Nederlands). Handig is dat je in Linkedin steeds kunt updaten waarmee je bezig bent en dat al je contacten dan een berichtje daarover krijgen. In mijn ogen was dit dus gewoon Twitteren .. maar dan in Linkedin. Marguerite, de initiatiefneemster van de avond, vond het echter niet helemaal vergelijkbaar, omdat de snelheid van uitwisseling van berichten in Linkedin veel trager is, dan in Twitter.
Hierna was het tijd om van groep te wisselen. Ik verplaatste mij dus naar een ander kantoortje voor de Twitter sessie. Deze sessie werd geleid door Erik Visser van de 1% club. Voordat we over Twitter begonnen, had hij eerst een aardige anekdote over de kracht van sociale netwerken. Een bekende van hem probeerde een boek gepubliceerd te krijgen bij een uitgever. De uitgever had fragmenten uit het boek naar boekhandels gestuurd om eens te polsen of er interesse voor was. De boekhandels hadden echter te weinig interesse en de uitgever besloot het boek niet uit te geven. De auteur in kwestie sprak vervolgens zijn sociale – internet – netwerk aan. Het verhaal over zijn boek zong zijn hele netwerk rond en dus via via van vrienden van hem naar hun vrienden en weer naar hun vrienden. Wat bleek nu, in zijn netwerk bleken heel veel mensen te willen inschrijven op zijn boek. Met deze gegevens stapte de auteur weer naar de uitgever. Die durfde het boek nu wel uit te geven en wat bleek achteraf? Het boek werd ook een succes in de boekhandels!
Ook vertelde Erik dat hij bij zijn bedrijfsvoering veel gebruik maakt van waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je niet vooraf een prijs met je klant afspreekt, maar dat de klant achteraf mag bepalen wat hij er voor over heeft. Natuurlijk is dat eng en zijn we dat niet gewend. Het leek mij een gruwel, want volgens mij zijn er haaien genoeg, die alles gratis willen, en dus niks gaan betalen voor je klus (dit is duidelijk een geval van zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten .. want wie wil alles gratis? ik dus!). Ik had al eerder gehoord tijdens de Magistraal werken sessie bij Guido, dat een meditatiecentrum in België een tien daagse meditatiecursus aanbood met waardebepaling achteraf. Erik betoogde dat hij altijd kan leren van klussen en dat de klussen dus zowiezo een sur plus voor hem hebben, ongeacht wat de klant ervoor geeft. Maar ja .. de schoorsteen moet ook roken.
Goed, over Twitter nu (online smsen) … Een beetje als in de onderstaande blog .. Jij bent je bedrijf en het uithangbord van je bedrijf. Dus waarom Twitteren? Omdat Twitteren over jou gaat. Wat is voor jou van waarde, wat is kloppend voor jou en wat wil jij delen? Twitter is heel persoonlijk en dat is de kracht van Twitter. Wel kan het handig zijn om voor je bedrijf een Twitter account aan te maken en voor jezelf privé. De kracht is dus, dat je je laat zien op internet (via Twitter) zoals je bent. Met je goede en slechte kanten, je positieve en negatieve ervaringen. Je laat je als mens zien en dat wekt vertrouwen. Jij, als mens, in plaats van zeg maar de façade van gladde zakenjongen, wekt vertrouwen bij je potentiële klanten. Je kan je met je bedrijf en vooral als persoon dus veel duidelijker onderscheiden van concurrenten op Twitter, dan in de Gouden Gids.
Een nadeel is, dat je niet kan filteren wie je volgt op Twitter. De hele wereld kan je volgen. Het lijkt me dus, dat je wel moet oppassen met wat je erop zet. En hier geldt ook als bij andere netwerksites, Twitter kan je maken of breken. Want natuurlijk zijn er ook bedrijven kapot gemaakt door internet netwerken. Is de helpdesk van een groot bedrijf niet bereikbaar? Dan zingt dat meteen rond op internet en weet iedereen ervan. Dan gaat iedereen reageren en het bedrijf voor rotte vis uitmaken. De tweets die je als reactie op jouw Twitterberichten krijgt, kan je trouwens ook al niet filteren. In Hyves en WordPress kun je reacties weigeren of weggooien. Dit schijnt in Twitter niet te kunnen. Heb je dus een rotdag en verneuk je een opdracht, dan kan betreffende klant een scherp of beledigend berichtje op je Twitter achterlaten, dat je er een rotzooitje van hebt gemaakt. Marketing technisch niet zo slim lijkt me. Leuk is wel, dat als je een bizarre hobby blijkt te delen met noem maar iemand .. de directeur van Unilever en hij vindt jouw Twitterprofiel, door te selecteren op deze hobby, dan kan je zo maar bij de directeur van Unilever op de koffie uitgenodigd worden.
Eerlijk gezegd had ik tijdens deze Twitter sessie een wat negatieve vibe .. Ik keek vooral naar het hele medium vanuit de angst voor de privacy, misbruik, enzovoort. Hoe eerlijk moet je zijn op Twitter? .. Want het gaat er toch om persoonlijk te zijn? En wat dan te denken van al die jongeren die vrolijk Hyven over hun alcohol en drugsmisbruik .. en dan leest een potentiële werkgever net je Hyvesprofiel. En wat moet je ervan denken, als je een bevriende journaliste op Hyves opzoekt en er staat een hele conversatie op haar profiel waarin zij en een vriendin elkaar voor rotte vis uitmaken? Natuurlijk moet je niet van angst uitgaan en als je positief in het leven staat, dan krijg je dat natuurlijk terug. Aan de andere kant is de jodenvervolging zo goed gegaan in Nederland door die perfecte administratie die de Nederlandse staat erop nahield (Ik moest laatst ook vier vingerafdrukken geven om een nieuwe ID-kaart te kunnen krijgen, die notabene verplicht is! Je moet er toch niet aan denken, dat die database in verkeerde handen valt!). Al met al ben ik nog niet om om met Twitteren te beginnen. Ik vind deze weblog bijvoorbeeld al een prima uithangbord voor mij en mijn bedrijf!