Gisteren zat ik best in spanning. De eerste avond van mijn improviserende schrijfgroep op het atelier van het Diep Water Collectief. Hoe zou het gaan? De naam ‘Een nieuwe Klus’ komt van schrijfversspeelplaats de Klus, ooit door Simon Vinkenoog opgezet. Ik doe af en toe mee aan deze schrijfgroep. Betreffende mijn eigen schrijfgroep zat ik na te denken .. Moest ik nog wat toevoegen aan de werkwijze van de Klus, of het anders doen? Ik vind echter de methode van de Klus erg goed werken en besloot het zo te laten. Bij ‘Een nieuwe Klus’ werken we dus ook met twee korte opdrachten. Eerst een gemeenschappelijke opdracht en daarna een individuele opdracht. Deelnemers krijgen een half uur om te schrijven en daarna wordt er voorgedragen.

De eerste avond van ‘Een nieuwe Klus’ werd echt gezellig. Een leuke groep mensen, een ontspannen sfeer en er werden mooie stukken geschreven. Alhoewel het niet verplicht was, heeft iedereen toch voorgedragen. Daar was ik al heel blij mee. Stel je voor dat niemand wilde voordragen, dan heeft zo’n groep toch ook geen zin? Dan kan ik net zo goed per e-mail iedereen een opdrachtje geven, zodat men thuis kan schrijven en het lekker voor zichzelf houden. Opvallend was dat de meeste deelnemers meer voor proza kozen, dan voor poëzie. Onderwerpen waren ondermeer ‘kunstgebit’, ‘eiland’, ‘de loterij winnen’.

De eerste ronde schreef iedereen over het thema ‘herfst’. Op zich toch wel een moeilijke opdracht, omdat veel mensen bij herfst toch meteen aan de standaard herfstdingen denken, als paddestoelen. Het thema ‘herfst’ geeft wat de neiging om zeg maar een beetje in clichés te gaan denken en schrijven. Maar iedereen redde zich aardig uit de opdracht. Tijdens de tweede ronde kreeg iemand de opdracht ‘schrijfclub’. Ze schreef dat ze er eigenlijk een hekel heeft om bij clubjes te horen. Ze vond het ook iets elitairs hebben een club. De titel ‘Een nieuwe Klus’ klonk haar dus veel beter in de oren, dan ‘schrijfclub’.

Al met al een zeer geslaagde avond. Volgende week weer!

Gecategoriseerd in: